top of page

Wedstrijden Paratriathlon begonnen: Wedstrijdverslag van Nico van der Burgt

Na veel afgelaste wedstrijden, kwamen de ‘Arena Games’ van de ‘Super League Triathlon’. Voor het eerst mochten de paratriathlon atleten hieraan deelnemen.

De eerste wedstrijd werd 27 maart in Londen gehouden en de tweede 18 april in Rotterdam. Bij beide wedstrijden waren de afstanden 300 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen en 2 km hardlopen. Teams waren op sterkte ingedeeld. Verschillende classificaties deden mee: rolstoel (PTWC) , blind/slechtziend (PTVI) en anderen met verschillende beperkingen (PTS2, PTS3,PTS4 en PTS5). Ik behoor tot de klasse PTS3. Uit de verschillende classificaties werden vier teams gevormd. Binnen een team werden de eindtijden van alle atleten bij elkaar opgeteld. Het team met de laagste eindtijd heeft gewonnen.


De wedstrijd in Londen was een mooie ervaring. 300 meter zwemmen met keerpunten, dat was nieuw voor mij. Keerpunten doe ik alleen tijdens de zwemtraining. De wissels vond ik het lastigst met name van zwemmen naar fietsen om hierbij snel in mijn schoenen te kunnen. Tijdens het fietsen hadden we een Zwift parcours. Hierbij is het met name kracht leveren, want remmen hoeft niet. De switch van fietsen naar hardlopen verliep goed. Ik kreeg mijn schoenen vlot aan. Omdat mijn balans niet zo goed is, moet ik snel kiezen tussen zittend of staand mijn schoenen aandoen. Dit keer deed ik dat zittend. Hierna snel naar de curve hardloopband en 2 km rennen. Ik had nog nooit op een curve hardloopband gerend. Het was vertrouwen zoeken, hoe hard kan ik gaan en hoe behoud ik mijn balans, want de afstand van mijn stapbewegingen zijn onregelmatig. Hoe meer ik in de wedstrijd kwam, hoe harder ik ging.


Na de wedstrijd was ik redelijk tevreden. Ik heb enkele aandachtspunten opgedaan die ik mee kan nemen voor de wedstrijd in Rotterdam.


Voor de wedstrijd in Rotterdam op 18 april heb ik mijn voordeel gedaan met de aandachtspunten v.w.b. de wisselzone. Met elastiekjes aan mijn fiets en fietsschoenen en ik kon staand in mijn hardloopschoenen komen.

Zwemmen ging goed, alleen bij de keerpunten kan ik wat harder afzetten en langer onderwater blijven. Toen snel het water uit en naar de fiets. Ik sprong op de fiets, trapte iets terug en de ketting ging er af. Snel de ketting erop gelegd, mijn fiets op, helaas kreeg ik mijn schoenen niet aan. De 10 kilometer heb ik zonder schoenen gefietst, wat best goed ging. Ik merkte dat ik de trainingsstage van afgelopen twee weken nog in mijn benen had. Daarna van de fiets naar de curve hardloopband. Ik wilde staand mijn schoenen aantrekken. De eerste schoen ging vlot, de tweede schoen lukte niet. Ben gaan zitten, trok de schoen aan en daarna snel de curve hardloopband op. Doordat ik met het lopen hier vertrouwd mee was, liep ik gelijk een stuk sneller dan de eerste keer. Als ik naar mijn eindtijd kijk, ging Rotterdam beter, ondanks meer problemen in de wisselzone. Ik ben tevreden over het resultaat!

De wedstrijden waren goed georganiseerd en het was super dat we hier met paratriathleten aan mochten deelnemen.


Komende tijd gaat de focus naar de kwalificatie voor de paralympische spelen. Mijn eerste kwalificatie wedstrijd is 15 mei in Yokohama (Japan).


Mocht je mensen kennen met een kleine of grote beperking welke graag doen aan zwemmen, fietsen/handbike en of hardlopen/wheelen dan mag je ze contact laten opnemen met Bas de Bruin of met mij via social media.


Ik hoop dat iedereen snel weer in teamverband met elkaar en tegen elkaar kan sporten.


Sportieve groet Nico van der Burgt

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page